2009. október 22.

69. fejezet - a 8 hónapos nagykisfiú


Eltelt megint egy hónap. Pedig mintha tegnap írtam volna a 7 hónapos összefoglalót... meg mintha tegnap előtt szültem volna.....

Sok minden történt ebben a hónapban is, a legnagyobb fejlődét evés terén értük el:
Méretek: 74cm és 9440g
Nagymozgás: hát leírom hogy kúszik. ami persze nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a legfőbb - az esetek 99%-ban - helyzetváltoztatási mód ha anya arrébb teszi-tolja, felemeli, stb. Már KÉTSZER próbálkozott kúszással, ami igazából egész jól is ment 3 mozdulatig, utána győzött a lustaság. És azóta is győzedelmeskedik. Viszont egész szépen üldögél, persze még az egyensúly megtartása nem megy olyan jól, de minimális segítséggel elüldögél pár percet. Aztán persze meglát valamit és menne oda, oda el is jutunk, hogy ülésből hasra kerül (persze segítséggel) de onnan már nincs tovább hanem jön a kiabálás hogy anya segíts. Hason most már nagyon sokáig elvan, csak legyen körülötte elég nagyon érdekfeszítő izgalmas zenélős világítós játék. A favorit a mobilom (persze van neki is egy kiszuperált de még világító, de az sosem olyan izgis mint anyáé vagy apáé) illetve a varázsbotja, ami egy toll, leszedhetetlen kupakkal és ütésre vibráló labdával a végén. Ez legalább nem ad ki hangot! :) A gurulás egyre jobban megy, már gurul és fordul a tengelye körül hogy elérjen valamit, de hosszabb távon ezt a közlekedési formát sem alkalmazza. A pelenkázás kezd kalandos lenni, mert mindig vagy a feje felett levő popsitörlő-popsikrémek valamelyike kell, vagy éppen leszedi a falra tett képeket és azt kapargatja. Persze mind ezt lendületes forgolódások közepette. Ja és nagyon szeret hason fekve dobolni! Egyelőre úgy néz ki dobos lesz :D Illetve a járókában hason fekve elkezdett felkapaszkodni a szélénél hogy fellásson a mellette levő asztalra hogy mit is csinál ott anya, persze mindig elborul de a vége az lesz egyszer, hogy feltérdel.... egyszer..... a megoldás itt is én vagyok, egyelőre. Jaj hát a legfontosabbat majdnem elfelejtettem! Korábban képpel is demonstráltam már, hogy a pihenőszékében addig rúgkapál, míg le nem csúszik a székről és szépen kifordul belőle hasra. Ez teljesen saját fejlesztés, gondolom erre pazarolt minden energiát a kúszás helyett :D
Finommozgás: ritkán egyszerre két külön dolgot fog a két kezében, ügyesen mutat a mutatóujjával és előszeretettel azzal piszkál dolgokat, pl Dogma talpát csikizi. És már kiszúrta az ujjunkon a gyűrűket és azt is piszkálja. A pápá még nem megy felszólításra, magának szokott pápázni ha a kedve úgy tartja :) Viszont sokat figyeli a tükröt, direkt letettem neki egy nagyobbat a habtapi végébe az asztalnak támasztva. Ha észreveszi benne magát vagy engem, mindig figyel, hol a tükörből néz rám, hol rendesen. Tuti tudja hogy azok is ott mi vagyunk. Hosszú percekig elvan azzal, hogy mozgatja az ujjait vagy mindkét kezét és ezt a tükörben nézi. A cumisüveget ügyesen felveszi maga mellől és beteszi a szájába így ha akar már egyedül iszik. A hangsúly a "ha akarom" van :)
Értelem: Figyelgeti hogy milyen változásokat okoz a környezetében, ha meglök valamit az elgurul vagy körbe megy. Ha megmutatok neki valamit, hogy pl hogy pörgesse az autó kerekét azt utánam csinálja.
Azt kell mondjam, a gyerek mobil függő. Ma lapozgattunk egy újságot és volt benne egy mobil. Azonnal odacsapott és mindent elkövetett hogy fel tudja venni a papírról. Rájött arra is, hogy mit kell megnyomni a telefonomon, hogy megszólaljon a zene. Azóta ha a kezébe adom az az első amit megnyom. A "nem" ismerete még mindig nem nagyon megy. Viszont napról napra okosabb! Olyan jó figyelni hogy egyre több mindent tud és ért :) Dumál, most már szinte egyfolytában. Ennek nagyon örülök, mert eddig eléggé csendes volt. Puszikat dob ezerrel, de ez is a ha akarja kategóriába tartozik. Viszont pacsit felszólításra ad, bármikor!
Fogak: kettő alul, egy felül és küzdünk a fenti másodikkal is.
Evés: Cici még mindig a fő táplálék, viszont most már napi 2x eszik mást is. Egyszer a délelőtti alvás után, ez gyümölcskeverék - alma-körte-banán és ezek mindenféle variációja- egyszer pedig délután 6-7 között. Ez egy rendes kaja, általában sütőtök-gyümölcs vagy rizs-gyümölcs, és olyan 180-200g. Utána olyan 8-9 között még szopizik és alszik. A krumplit azóta nem próbáltuk újra, viszont beszereztem kölespépet azt lassan kipróbáljuk. Ja! és megfőztem egy csomó csirkemellet meg leturmixoltam és lefagyasztottam, szerintem hétvégén ezt is ki fogjuk próbálni. Hál'istennek a kaják semmiféle fennforgást nem okoztak, gond nélkül távozik ami megmaradt a gyerek alján. :D Ami fontos, hogy nagyon szeret enni, és nagyon szépen eszik kanállal. Mármint mi etetjük de alig kell letörölni az állát.
Alvás-kelés: reggel általában fél8 körül kelünk, majd 10 körül ez első alvás. Ez az 1 órától a 2-ig bezárólag bármilyen időtartamot felvehet. Majd általában a keléstől számított 3-3,5 óra múlva újabb alvás a délelőttihez hasonló intervallummal. Nappal szopin alszik el, bár már 2x előfordult hogy szopi után még ébren volt és elaludt a kiságyában a vízilovat szorongatva. Esténként ringatom vagy a hintában (ez ritka), éjjel továbbra is belealszik a szopiba. Éjjel végre újra csak kétszer kelünk, egyszer 2 körül egyszer meg 5-6 körül.
Sírás: továbbra is csak nagyon indokolt esetben ha tényleg valami baj van, vagy fáj valamije. Úgyhogy abszolút nincs okom panaszra :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése